Skip to main content

Кадър: БНТ

„Българската бактерия“ проследява как българското мляко завладява Япония преди 50 години

Документален филм показва началото на партньорството между „Ел Би Булгарикум“ и „Мейджи“ и историята за това как българското кисело мляко завладява Япония преди 50 години. Лентата със заглавие „Българската бактерия“ беше излъчена на 22 януари 2025 г. по Българската национална телевизия. В нея се проследяват събитията от началото на 70-те години на 20 в., когато японският император Хирохито за първи път опитва от млякото ни по време на изложение в Осака. Днес, половин век по-късно, половината от домакинствата в Япония закусват всяка сутрин с любимия продукт, от кофички, на които пише името на България.

Филмът на режисьора Николай Василев бе заснет с подкрепата на изпълнителния директор на „Ел Би Булгарикум“ Живко Живков, който разреши достъп на снимачния екип до лабораториите и до част от производствените бази на компанията. Дружеството бе представено в лентата чрез експертизата на ръководителя на Центъра за научноизследователска дейност д-р Светлана Минкова.

Във филма се описват детайлите, с които преди половин век ръководителите на „Мейджи“ са успели да накарат японците да заобичат истински киселото мляко на България. Съществена роля в този процес има и „Ел Би Булгарикум“, наследник на някогашното Държавно стопанско обединение „Млечна промишленост“. Неговият тогавашен ръководител проф. Тодор Минков е човекът, който подписва в Япония първия лицензионен договор с „Мейджи“. Половин век по-късно, през октомври миналата година в София, настоящият директор на „Ел Би Булгарикум“ Живко Живков и членът на борда на японската корпорация Шигеру Танигучи подписаха поредното споразумение между двете компании – за създаване на обща научна лаборатория у нас.

Филмът разказва как преди 50 години българската държава първо отказва да позволи на „Мейджи“ да използват името “България” в техния бранд. Преговорите продължава 2 години и в крайна сметка ДСО „Млечна промишленост“ получава разрешение да изпрати свои специалисти в Япония заедно с автентичните закваски. Така през 1973 г. Meiji Bulgaria Yogurt се появява на пазара, предшестван от сериозна рекламна кампания.

“Това се случи по времето на моя баща”, разказва във филма ръководителят на научния център на компанията Светлана Минкова, дъщеря на проф. Тодор Минков. „Сега в центъра работят поколения млекари – основно децата на тези, които са започнали да изпращат култури до Япония“, уточнява тя.

Светлана Минкова акцентира и на съкровищата, които съхранява „Ел Би Булгарикум“. “Тук е най-голямата колекция от млечно-кисели и бифидобактерии, която всъщност е национално богатство. Началото е положено през 60-те години на миналия век, когато нашите колеги са ходели и от бабите по селата са събирали домашно приготвено кисело мляко, изолирали са микроорганизмите и са правели закваски. И до ден днешен ги продаваме по света. 50 години всеки месец ние доставяме закваски за производството на българско кисело мляко в Япония“, разказа Минкова.

Във филма участват още проф. Мария Йотова, Калоян Махлянов, Ирена Иванова, както и представители на „Мейджи“.