Skip to main content

„Количеството и качеството на нашата чревна микрофлора е ключът към цялостното ни здраве. От това какви микроорганизми живеят в нашите черва, и дали въобще живеят, зависят и повечето ни здравословните проблеми“. Това коментира д-р Ирина Готова от Научноизследователския център на „Ел Би Булгарикум“ в ефира на БГ Радио. Тя и колегата й проф. Жечко Димитров говориха в предаването „Второ кафе“ с Цвети за ползите от пробиотиците за човешкото здраве. Д-р Готова и проф. Димитров са дългогодишни учени в „Ел Би Булгарикум“, която е единствената държавна фирма с научноизследователска дейност от такова ниво.

„В нормалния човешки организъм, в нашия гастроинтестинален тракт, би трябвало да се съдържат над килограм бактерии. Може да си представите – още с първата си глътка въздух, човек поучава микроорганизми, които са наистина изключително важни за здравето на целия организъм“, обясни д-р Готова.

Проф. Димитров акцентира на това, че още по дефиниция пробиотиците са живи микроорганизми, които имат полезни за здравето на човека ефекти и че българското кисело мляко е един от тях. „Много е важно да се уточни, че пробиотичните свойства се притежават от много малък процент от млечнокиселите бактерии – не повече от два-три процента от щамовете“, каза той.

Професор Димитров постави фокус и върху факта, че бактериалните видове, като Lactobacillus bulgaricus, са огромна група, която се състои от различни щамове. „От голяма важност при нашата работа, и майсторство бих казал, е да се подберат тези щамове от съответните бактериални видове, като Lactobacillus bulgaricus, различни бифидобактерии, Lactobacillus acidophilus и др., които наистина носят определени здравни ползи за човешкото здраве“, каза още проф. Жечко Димитров.

Изследователите от „Ел Би Булгарикум“ отбелязаха като положителна тенденция стремежа на хората да искат да живеят по-здравословно и да търсят информация за това навсякъде. Те посъветваха слушателите на БГ Радио да внимават на кого се доверяват при покупката на продукти, както и да следят за спазването на хигиената, която е от изключителна важност при работата с микроорганизми.

„Пробиотици можем да си набавим с ферментирали храни, не само киселомлечни, стига, разбира се, да са неиндустриализирани и да не съдържат консерванти, защото те, под една или друга форма, биха убили живите бактерии“, обясни д-р Готова. Тя препоръча на хората, които искат да се хранят здравословно, да търсят продуктите на „Ел Би Булгарикум“, както и знака на БДС и на ЗНП, които са гаранция за качество.

Целият разговор с д-р Готова и проф. Димитров чуйте ТУК