Skip to main content

Една кофичка кисело мляко седмично намалява риска от диабет 2 с 28 процента. Това е установило проучване на учените от университета в Кеймбридж, проведено на базата на хранителните навици на над 20 000 души.

Редовната консумация на други ферментирали млечни продукти с ниска масленост като сирене и извара намалява риска от развитие на коварната болест с 24%, показват данните. Замяната на чипс с кисело мляко пък се свързва с 47% по-малък риск от диабет.

Изследването, проведено от учените в Кеймбридж, е първото, при което хранителните навици са записани предварително. Д-р Нита Форои, която е провела проучването, определя резултатите от него много обнадеждаващи на фона на все повечето доказателства за храните, които вредят на здравето и увеличават риска от диабет.

Диабетът е заболяване, което кара нивата на кръвната захар в кръвта на човека да се повишават над нормалното. Диабетът тип 2, при който тялото не използва правилно инсулина, е най-често срещаният често срещана форма на диабет.

За полезните свойства на киселото мляко на „Ел Би Булгарикум“ четете ТУК