Skip to main content

 

Всеки, който консумира мляко, знае, че може да избира между продукти с различна масленост в зависимост от нуждите на организма си и хранителните режими, които спазва.

Млякото на „Ел Би Булгарикум“ се произвежда в няколко варианта според процента на маслеността му – прясното краве мляко е от 2% и от 3.6%, а киселото краве от 2%, 3.6% and 4.5%. Предлага се и овче, чийто процент е 6.5. От какво обаче зависи различната масленост на млякото, което купуваме и как се постига тя?

Специалистите от „Ел Би Булгарикум“ разкриват, че при прилагане на традиционни технологии за производството на млечни продукти, стандартизацията на млякото по масленост се извършва чрез добавяне на сметана или обезмаслено мляко, или същото се отсметанява в поток посредством сепаратор. Точният процент на желаната масленост се постига чрез изчисления по специални формули, съгласно така нареченото правило на Пирсон.

При сирената и кашкавалите млякото се стандартизира до определената масленост по съотношение казеин/мазнина, което при различните асортименти трайни продукти има стойност в точно определен диапазон.

По този начин се постига типизиране на готовия продукт и изпълнение на заложените в технологичните документации параметри.

А независимо, че имат различна масленост, всички млечни продукти на „Ел Би Булгарикум“ пазят уникалния си вкус и здравословните си свойства, заради които от десетилетия са чест гост на трапезата на българина.