Skip to main content

Млечните продукти могат да помогнат за по-добри резултати в спорта – независимо дали става въпрос за професионални спортисти или за любители във фитнес залата. Това показват проучвания на експерти, изследвали зависимостта между определени диети и качеството на тренировката.

Първоначалните анализи показват, че лактозата – захарта, която присъства по естествен начин в млякото и млечните продукти – може да се окаже ценен източник на енергия за всички, които тренират и се състезават. Този ефект на млякото не се споменава изрично в съветите за хранителните режими в спорта, вероятно защото не е имало много изследвания в това отношение, пишат от Yogurt Nutrition.

Лактозата е дизахаридна захар, която се усвоява в червата от ензима лактаза, освобождавайки глюкоза и галактоза, които след това могат да се абсорбират в тялото. В крайна сметка тези прости захари се разграждат, за да се освободи енергия или се използват за изграждане на запаси, които могат да се използват като източник на енергия, когато тялото се нуждае от нея.

Лактоза или захароза – кое е най-добро по време на тренировка?

В скорошно проучване авторите изследват дали лактозата може да се разгради бързо, за да освободи енергия по време на тренировка. Те я сравняват със захарозата, друг дизахарид, съставен от глюкоза и фруктоза. Участниците в изследването консумират лактоза или захароза. Установено е, че скоростите, с които лактозата и захарозата се разграждат по време на тренировка, са много сходни.

Това проучване предполага, че лактозата може да бъде толкова добра, колкото захарозата, като източник на енергия по време на тренировка. Освен това, според учените, лактозата би могла да има допълнително предимство, защото се свързва с по-голямо разграждане на мазнините и по-слабо разграждане на складирания гликоген.

Тези данни показват безспорния ефект, който може да даде консумацията на мляко в спорта, но според авторите, са необходими допълнителни изследвания в тази област, преди да могат да бъдат направени категорични препоръки.

Изводите от това проучване добавят още една полза към положителните здравословни ефекти на млякото и млечните продукти на „Ел Би Булгарикум“. Повече за тях виж ТУК