За много хора маслото е неделима част от тоста на закуска. За други то е забранена тема заради броя на калориите в него и влиянието му върху нивата на холестерола. Маслото в действителност е обект на много вярвания и разнопосочни мнения. Но каква е истината – вредно ли е за здравето или напротив?
Различни проучвания и статии върху темата се опитват да разделят истината от заблудата за маслото.
Ползите от умерената консумация
Повечето от изследванията са категорични, че консумирано в умерени дози, маслото не само не е вредно, но има и полезни за здравето свойства. То съдържа витамини и протеини, необходими за доброто функциониране на организма. Маслото е източник на витамин А, отличен помощник на зрението и кожата. То съдържа и калций, както и витамин D, важни за костите.
Нещо повече, според изследване на американски и австралийски учени, проведено през 2016 г., маслото изглежда пази от диабет, намалявайки с 4% вероятността от поява на болестта. Това със сигурност е предимство, което не е за пренебрегване. Друга полза, констатирана от френския диетолог Александра Дали, е че за разлика от другите млечни продукти, маслото не съдържа лактоза. Така хората, които имат непоносимост към нея, могат да се обърнат към разумните дози масло и така да се възползват от калция в него.
Каква е препоръчителната доза?
Може да се каже, че препоръчителната доза е колкото един лешник – 10 до 15 грама на ден.
При възрастните хора маслото се препоръчва в борбата с недохранването, проблем, често срещан с напредването на възрастта. То допринася за покриване на нуждите от протеин при възрастните, които са по-големи отколкото при останалите хора, като така предотвратява загубата на мускулна маса. В тези случаи е достатъчно да се добави бучка масло към яденето.
При малките деца мазнините са необходими за правилното развитие на мозъка.
Какви са рисковете от прекомерна консумация
Прекаляването с масло, както и с много други храни, обаче е вредно за вашето здраве. Маслото е богато на наситени мазнини, повишава нивото на лошия холестерол, а това повишава риска от сърдечни заболявания. Освен това прекаляването с масло води до повишаване на теглото.
Как да го консумираме?
Препоръчително е да се консумира сурово, върху хляб или смесено с различни ястия след тяхното приготвяне (например като разтопени бучки върху пюре или задушени зеленчуци).
Причината?
При нагорещяване над 130 °C маслото генерира вредни химикали. Идеалният вариант е готвене без мазнина и добавянето на масло след това, за да се възползвате от полезните му свойства. Това е особено препоръчително за бурканчетата с бебешка храна.
Сега вече знаете – в умерени дози, маслото има ползи за здравето.
Маслото на „Ел Би Булгарикум“
Маслото на „Ел Би Булгарикум“ е произведено по класическа българска технология и освен, че в умерени количества ще допринесе за вашето здраве, то ще ви зарадва и с безценните си вкусови качества.
Маслото на „Ел Би Булгарикум“ е натурален млечен продукт, произведен от 100 процента българско сурово мляко. Без добавки на сол, есенции, консерванти или оцветители.
Маслото на „Ел Би Булгарикум“ е подходящо както за директна консумация, така и като добавка към различни основни ястия и предястия. То подобрява вкуса както с характерния си аромат, така и с млечните мазнини, които извличат естествените аромати и подчертават вкуса на ястията.
Така че насладете се на маслото, то ще ви се отблагодари!