Skip to main content

Уникалните продукти на „Ел Би Булгарикум“ привличат все повече клиенти, сподели в интервю за Агрозона изпълнителният директор на държавната млечна компания

Г-н Живков, вече минаха няколко седмици, откакто заемате длъжността директор на държавната компания за млечни продукти „Ел Би Булгарикум“. Лесно ли се съгласихте да поемете тази роля и каква ситуация заварихте в дружеството?

„Ел Би Булгарикум“ е любима марка на българите. Тя е знак за качество. Магия, която, смея да твърдя, увлича все повече хора. Киселото мляко, кашкавалът и сиренето ни са истински и с безспорни вкусови качества. От производствените ни бази всеки ден излиза продукция, която достига до масата на хиляди български семейства, част е от тяхното ежедневие, от празника им, от живота им. Освен това „Ел Би Булгарикум“ има и мисия по опазване на вековните традиции на българина в млекопроизводството, защото е техен преносител. В научния център на компанията се пазят стотици щамове и закваски.

В същото време компанията е единственото държавно млекопреработвателно предприятие в България. Като такова има огромна отговорност за процесите в млекопреработвателния сектор.

Така че „Ел Би Булгарикум“ е емблема. И за мен е чест да съм изпълнителен директор на компанията. Вярвам и че административният и управленски опит, които съм натрупал през годините, ще ми помогнат да надградя и развия в още по-успешна посока дружеството. В това отношение разчитам и на силния екип от професионалисти, който събрах, както и на всички, които работят в компанията.

Нов шеф – нова политика на управление. Какви промени предвиждате да направите в държавната млечна компания, за да може тя да работи по-ефективно. Какви цели си поставяте за близко и по-далечно бъдеще?

„Ел Би Булгарикум“ е предприятие с много голям потенциал и моята амбиция е да го развия.

Политиката ми на управление е насочена към това компанията не просто да бъде на пазара, но и да регистрира ръст на обема на производството. Плановете ми са фокусирани върху възможността да увеличим преработената сурова продукция с още най-малко 100-150 тона до края на годината.

Освен това сме решени да променим и начина, по който държавната компания общува с млекопроизводителите като започнем да изграждаме по-високо доверие с тях. Сред първостепенните ни задачи е да подпомагаме и насърчаваме българското производство с всички възможни средства и политики.

Не на последно място е и състоянието на производствената база. При последното ми посещение в базата във Видин се запознах с работата на служителите там и разгледах производствените помещения. Смятам, че е необходимо да се инвестира в разширяване и модернизация на производствените мощности. Това ще отговори на нуждите на пазара и на големите клиенти, които все повече проявяват интерес към продуктите на „Ел Би Булгарикум“ заради тяхното качество и здравословни ефекти.

С екипа ми работим и по промяна на стратегията на предлагането, така че продукцията на „Ел Би Булгарикум“ да достига до все повече клиенти.

Преди назначаването Ви като директор, работниците в дружеството заявиха, че са в протестна готовност и настояват за по-високи заплати. Как протече срещата Ви с тях и какви са решенията, около които се обединихте?

Протестите на служителите спряха. В момента компанията е в стабилно състояние и целият екип работим върху постигането на новите цели на дружеството. Възстановихме комуникацията с ключовия ни японски партньор, млекопреработвателната компания „Мейджи“. Увеличаваме продажбите и вниманието ни е насочено към това да направим правилните разчети.

Пред Вас мога да съобщя за първи път и нещо, което ме кара да вярвам, че усилията ни вървят в правилна посока. Според последните данни на колегите от Търговския отдел на предприятието, през месец юни тази година продажбите на киселото мляко на „Ел Би“ са най-високи от няколко години насам на месечна база. През миналия месец двойно са нараснали и продажбите на пробиотичния айрян „Ел Би“. Той се превръща в хит на сезона, заради прохладата, която осигурява в жегата. Предстои пускането му и в други големи вериги, които проявяват интерес към него. Всичко това е резултат от бързия анализ, който направихме, от бързите разчети и от оптимизацията на разходите. Така върнахме гордостта и самочувствието на екипа. Това от своя страна доведе до добрите резултати.

Смятам това за положителен знак за развитието на „Ел Би Булгарикум“. Надявам се дейността на компанията да е повод за още много позитивни новини.

А по отношение на въпроса Ви – до спирането на протестите се стигна след ясен ангажимент от моя страна за ръст на възнагражденията в производството. На 20-ия ден от встъпването ми в длъжност заплатите на работниците бяха увеличени с 10 процента със задна дата от началото на месец май. Вече имах повод да споделя, че съгласието за това бе постигнато на среща между ръководствата на „Ел Би Булгарикум“ и на Държавната консолидационна компания от една страна, и на синдикатите от друга.

Със служителите имаме джентълменско споразумение да седнем отново на масата на преговорите през септември и да видим възможно ли е ново увеличение на заплатите. При многократните си разговори с тях ги уверих, че винаги могат да разчитат на разбиране и протегната ръка от страна на ръководствотои на екипа ми.

Дружеството работи само с българско мляко, колко са доставчиците, има ли затруднения с количества или цени?

Още в първите дни след като поех управлението на „Ел Би Булгарикум“ аз декларирах, че предприятието преработва само българско качествено мляко. В България има фермери, които произвеждат мляко в условия и с технологии на световно ниво. Аз искам тяхната продукция да се преработва от нашите предприятия. Но за да стане това, трябва да изградим нови взаимоотношения с производителите. Ние сме предприели първите стъпки в това отношение и вярвам, че ще постигнем високо ниво на доверие и диалог.

От моя страна мога да гарантирам, че в производството няма да влезе нито литър мляко за преработка, извън българското и потребителите трябва да са спокойни в това отношение.

„Ел Би Булгарикум“ е защитена българска марка и отговорността, която носим ежедневно да отстояваме това звание, е огромна. Компанията е любима на поколения българи заради доказаното качество на продуктите. Съзнаваме нашата мисия да не отстъпваме и крачка от него.

Предвиждате ли разширяване на продуктовата гама на „Ел Би Булгарикум“?

„Ел Би Булгарикум“ е единственото млекопреработвателно дружество в България, което има свой научноизследователски и развоен център. Учените в него поддържат високо ниво на компетентност, публикуват свои разработки в престижни международни издания и работят регулярно с изследователи от други научни общности за обмен на знания и информация. Новите закваски, които се създават в научния център на „Ел Би Булгарикум“, биха могли да залегнат в основата на нови вкусни и здравословни продукти. Едно от последните им постижения е успешната работа по разработка на Университета по хранителни технологии в Пловдив за създаване на кисело тесто за по-дълготраен хляб без консерванти.

Ръководството на „Ел Би Булгарикум“ стои зад усилията им и се надявам да зарадваме потребителите с нов продукт с нашата марка.

Планирате ли нови инвестиции в дружеството, особено по отношение на обновяване на техническата база?

Това е моята амбиция. Както вече споменах, при посещенията ми в производствената база на „Ел Би Булгарикум“ във Видин се запознах с условията на труд на хората, които работят там и се уверих от първо лице, че голяма част от производственото оборудване има нужда от обновяване и модернизация.

Модернизирани и нови производствени мощности са част и от плана ни за увеличаване на обема на произвежданата продукция. Вярвам, че добавената стойност на такава инвестиция би била многократна, защото ще разшири пазарната ниша. Все повече българи ще могат да се уверят в качествата и здравословните свойства на нашите продукти.

СН: Агрозона