Д-р Ирина Готова от Изследователския център на „Ел Би Булгарикум“ презентира нови разработки на дружеството в областта на здравословното хранене и пробиотични хранителни добавки по време на второто издание на форума за женско здраве – „Храна и здраве“. Събитието се състоя в Интер Експо Център в София, в рамките на международното изложение за храни и напитки „Inter Food & Drink“.
В рамките на презентацията си д-р Готова запозна аудиторията със спецификите на фолиевата киселина и фолатите, които са така важни за бъдещите майки и съвсем заслужено са част от списъка на основните лекарства, необходими в здравната система според СЗО, както и част от национални програми в някои държави за обогатяване на определи храни. Бяха представени и разработки на закваска за Българско кисело мляко със засилено производство на фолати, а също така и специализирани пробиотици за жени с подбрани пробиотични бактерии, изследвани в научния център на фирмата.
По време на презентацията на д-р Готова аудиторията имаше възможност да дегустира пилотната серия на най-новия здравословен продукт на държавната млекопреработвателна компанията – пробиотичен айрян без лактоза. Той е разработен специално за хората с лактозен интолеранс и като продължение на хитовия пробиотичен айрян от здравословната серия Proway на „Ел Би Булгарикум“. Продуктите от серията бяха отличени с три златни медала от изложението „Пътят на млякото“, част от „Inter Food & Drink“.