Разработка на нови технологии за производство на сирена с оптимизирана биоактивност и функционален ефект.
Основна цел на предлагания проект е разработката на нови технологии за производство на сирена с доказани функционални ефекти, а именно:
- нова технология за производство на сирене с форсирано съдържание на биоактивни пептиди, укрепващи костната плътност (антиостеопорозен профилактичен ефект);
- нова технология за производство на функционален сиренен продукт, съдържащ пептиди с профилактичен ефект спрямо нормализиране на повишеното кръвно налягане;
- нова технология за производство на сирене, обогатено с биоактивни пептиди с имуностимулиращ ефект.
Проектът предвижда и разработването на стартерна комбинация за Бяло Саламурено Сирене с оптимизирана биоактивност, състояща се единствено от L. bulgaricus и S. thermophilus. Специално разработени са стартерни комбинации за сирени продукти резистентни спрямо вируси по бактериите (бактериофаги).
Проектът е съфинансиран от Националния Иновационен Фонд (2006-2009).