Новини

 

„24 часа“: „Ел Би Булгарикум“ увеличи продажбите и вдигна заплатите

14.10.2024

„Ел Би Булгарикум“ увеличи продажбите и вдигна заплатите. Под такова заглавие вестник „24 часа“ публикува материал, посветен на дейността на държавната млекопреработвателна компания. Ето пълния тескт на статията: 

Само за няколко месеца единственото държавно млекопреработвателно предприятие успя да вдигне продажбите, да влезе в големите търговски вериги и вдигна заплатите. Успоредно с това започна модернизация на производствената си база, обърна се към българските фермери и млекопроизводители за доставката на суровини.

Преди дни от Министерството на икономиката и индустрията, което е принципал на дружеството, обявиха, че за септември служителите на дружеството са получили новите си по-високи заплати. Това е следствие на поетите от министъра на икономиката Петко Николов ангажименти за подобряване на условията на труд и заплащане. Увеличението на възнагражденията е второ за последните 4 месеца и откакто новото ръководство, назначено от Петко Николов, пое управлението.

„Работим целенасочено и резултатите не закъсняват. „Ел Би Булгарикум“ продължава да се развива устойчиво, поредното увеличение на заплатите е още един изпълнен ангажимент от наша страна”, посочи изпълнителният директор на дружеството Живко Живков.

Това е възможно заради добрите показатели на компанията през последните месеци. През септември дружеството отбелязва ръст на продажбите на всички продукти, най-вече на трайните като сиренето. През юни и юли пък има увеличение при киселото мляко и айряна на месечна база, което се случва за първи път за последните 5 години.

Количествата изкупено сурово мляко за преработка също се увеличава. По данни на дружеството от 360 195 литра през юли прогнозите за октомври са да стигнат до 571 500 литра. От “Ел Би Булгарикум” уточняват, че всеки литър изкупувано мляко е българско. Така дружеството не само подобрява състоянието си, но и подкрепя родните млекопроизводители. На практика “Ел Би Булгарикум” работи единствено с българско мляко и гарантира, че продуктите от марката са произведени от 100% висококачествена суровина.

Зад тези резултати стои оптимизирането на разходите и новият подход на управление на компанията. Благодарение на него продуктите й вече могат да се намерят и в големите търговски вериги, което гарантира много по-голям брой потребители. Заработи и електронен магазин, от който клиентите могат да поръчат онлайн всичко от продуктовата гама на фирмата.

В компанията отбелязват, че през последните месеци, освен с работниците и търговските вериги, е възстановена комуникацията и с международните партньори, най-вече с японската фирма „Мейджи“, която от 50 години произвежда и продава в Япония кисело мляко „България“ по лиценз на „Ел Би Булгарикум“. В момента българската държава преговаря за изграждане на съвместен изследователски център в София между “Ел Би Булгарикум” и “Мейджи”.

В средата на септември бе подписан със синдикатите и нов колективен трудов договор. В него е посочено, че усилията са насочени към повишаване на производителността, реално нарастване на средствата за работна заплата, подобряване на безопасните и здравословните условия на труд. Социалните придобивки за работещите са запазени и подобрени.

Д-р Петко Николов: Развитието на дружеството е приоритет

Повишихме заплатите, успокоихме отношенията със синдикатите, които заварихме в стачна готовност, когато поех поста министър на икономиката и индустрията, открихме комуникацията както с търговските вериги, така и с международни партньори, каза министърът.
Развитието на базата във Видин е водещ приоритет на ръководството на дружеството и на Министерството на икономиката и индустрията като негов принципал. Заедно с изпълнителния директор Живко Живков Петко Николов посети нееднократно производството във Видин и разговаряха лично с работещите в базата. Увериха ги, че производствената база на компанията в града е приоритет за ръководството и не съществува идея за изграждане на нова база в София.

Модернизират базата във Видин

Ръководството на “Ел Би Булгарикум” даде старт и на обещаното модернизиране на производствената база във Видин. Обновяването ще бъде извършено поетапно.
Предвижда се да бъдат ремонтирани хладилните помещения и складовете, ще се преасфалтират алеите, отвеждащи към цеховете и паркинга пред самата сграда.
Предстои инвестиция за плавна подмяна на остарялото оборудване с нова производствена техника за свежи млека, краве масло и топени сирена. Ще има мерки за подобряване на енергийната ефективност на сградите, за да се намалят разходите за електрическа енергия. За този проект ще се търси и финансиране по европейски програми.