Новини

 

144 години от рождението на д-р Стамен Григоров, откривателят на Lactobacillus bulgaricus

27.10.2022

27 октомври е сциален ден за всички, които обичат българското киселото мляко. На тази дата през 1878 г. е роден д-р Стамен Григоров, българинът, прочул се в цял свят с откриването на Lactobacillus bulgaricus.

През 1905 г. той за първи път описва млечнокиселия микроорганизъм, който предизвиква ферментацията, необходима за получаване на българско кисело мляко.

️Първоначално нарича млечнокиселата пръчица „Бацил А“. По-късно микроорганизмът получава името Lactobacillus bulgaricus, в чест на родината на откривателя му.

Бактерията се среща свободно в природата на България. При попадане в мляко и при определени условия тя причинява естествена млечно-кисела ферментация, водеща до получаване на това, което наричаме кисело мляко.

Заради откритието на д-р Стамен Григоров са му предложени редица престижни постове в чужбина. Той обаче отказва и в края на 1905 г. се връща у нас. Започва работа като лекар и управител на болницата в Трън – днес тя носи неговото име. Започва и изследвания за създаване на противотуберкулозна ваксина.

През Първата световна война д-р Григоров е военен лекар на фронта. Награден е с орден „За храброст“ и златен медал „Червен кръст“.

Умира на 27 октомври 1945 г. в София. Днес в центъра на с. Студен извор в реставрирана къща е създаден Музей на киселото мляко.

Още за д-р Стамен Григоров четете ТУК