Продължаваме темата за разработени технологии на функционални храни на ЕЛБИ-Булгарикум – полезни и подходящи за профилактика срещу затлъстяването.
Както знаем, протеините във функционалните храни, особено животинските, играят важна роля в лечението и профилактиката при затлъстяването. Известно е, че в редица страни с висок жизнен стандарт, за които е характерен висок дял на протеините в диетата, затлъстяването е по-рядко срещан проблем.
За оптималното протичане на процесите в тъканната протеинова биосинтеза е необходим баланс между есенциалните и неесенциални аминокиселини. Незаменимите аминокиселини валин, левцин, изолевцин, треонин, фенилаланин, триптофан, метионин и лизин задължително се доставят в организма чрез храната. Наред с това все повече научни публикации доказват значението на пробиотиците и пребиотиците в опазване на общественото здраве.
На базата на по-рано разработения от Дружеството функционален продукт “БИОСТАРТ”, клинично изпитан и препоръчан за профилактика при затлъстявяне, бе създаден синбиотичен високопротеинов диетичен продукт.
Една от нашите нови разработки през последните години бе създаване на синбиотичен функционален високопротеинов продукт с балансиран състав и висока биологична стойност.
Тази технология за производство на синбиотичен високопротеинов продукт е разработена при използване на следните суровини:
Краве мляко-нисколактозно и хидролизирани млечни протеини
Селекционирани щамове от Колекцията на “ЕЛ БИ Булгарикум ” ЕАД с доказани здравословни ползи, чрез ин витро или ин виво методи:
- bulgaricus 120 -с доказан имуностимулиращ ефект; L. helveticus A1-синтезиращ биоактивни пептиди с ACE инхибираща активност; L. gasseri 4/13 –със силна адхезия към епителни клетки, както и пребиотици и плодови компоненти.
Органолептичният, физикохимичният и микробиологичният анализ и контрол на лиофилизирания високопротеинов продукт се извършваше по разработена от нас схема , включваща стандартизирани методи за анализи по БДС, IDF, ISO и UVспектрофотометрични-тестови комбинации на фирма „Boehringer” – Германия. Определянето на свободните аминокиселини в продукта е извършено по PICO.TAG метода на Cohen след деривация с фенилизотиоцианат и резултатите са отчетени по метода на вътрешен стандарт.
Резултатите от анализите на синбиотичния високопротеинов продукт показаха че:
Високопротеиновият продукт в лиофилизиран вид e с ниско влагосъдържание /под 5 %/, което гарантира запазване на качествата му през периода на съхранение.
Този продукт е нисколактозен сух функционален продукт, като след възстановяване на продукта, лактозата в него е под 2% т.е. продукта задоволява норматива за нисколактозни храни и е подходящ при лица с лактозна непоносимост.
Високопротеиновият синбиотичен продукт съдържа полезни микроорганизми, които играят важна роля за регулиране на стомашно-чревния тракт и стимулират защитната система на организма.
Данните показват, че произведеният продукт съдържа достатъчно количество жизнеспособни клетки до 12-ия месец след производството му и съхранение при хладилни условия. При съхранение при стайна температура броят на жизнеспособните клетки на 6-я месец от съхранението намалява до 1,2х106cfu/g.
Сумата на свободни аминокиселини в разработения високопротеинов продукт е 1444,9 mg/100g. За сравнение с количеството на свободните аминокиселини в свежо прясно мляко е 4,0 – 4,6 mg% ( Кондратенко, М.С.колектив,1985);
Проведените анализи на свободните аминокиселини в продукта подтвърдиха неговата висока биологична стойност.
Незаменимите аминокиселини валин, левцин, изолевцин, треонин, фенилаланин, триптофан, метионин и лизин са в количество 600 mg%, което е доказателство за високите функционални характеристики на протеина в предлагания продукт
Протеините в този високопротеинов продукт представляват 59.90 %. Със 100 грама от този нов функционален продукт на консуматора се осигуряват 349.2 kcal енергия.
Включените суроватъчни протеини и пребиотици допринасят за гарантиране на още по-високата биологична стойност на новосъздадения продукт, а добавените плодови носители осигуряват богат набор от ценни минерали и приятен вкус.
Нашите наблюдения показаха , че продукта е с много добър вкус и се приема с желание.
Млечнокиселият лиофилизиран синбиотичен високопротеинов продукт, освен за профилактика на затлъстяването и метаболитния синдром е подходяща храна за всички възрастни.