Новини

 

Саудитски компании с интерес към партньорство с „Ел Би Булгарикум“

27.10.2022

Компании от Саудитска Арабия имат интерес към българските млечни продукти и към възможността за получаване на лиценз за производството им на тяхна територия. Това стана ясно по време на среща на министъра на икономиката и индустрията Никола Стоянов с Бандар бин Ибрахим Ал-Хорайф, министър на индустрията и природните ресурси на Кралство Саудитска Арабия. Българският министър е на двудневно посещение в Рияд за участие в международния форум „Future Investment Initiative“.

По време на срещата министър Стоянов представи „Ел Би Булгарикум“ и възможностите за съвместно партньорство с фирми от Саудитска Арабия, съобщиха от Министерството на икономиката и индустрията. Обсъдена бе идеята от стартиране на съвместен продукт в България, като се инвестира в нови производствени мощности, а готовата продукция с млечни продукти да бъде разпространявана на саудитския пазар. Интерес представлява и вариант за даване на лиценз за производство на оригинални български млечни продукти на тяхна територия, които да бъдат разпространявани в региона.

Инвестиции в областта на минната промишленост, енергетиката и индустрията представляват интерес за саудитски компании, стана ясно още по време на срещата. Обсъдена бе и възможността за обмяна на опит за развитие на стартъп средата. Министър Стоянов отправи покана делегация от Саудитска Арабия да посети страната ни и да продължат експертните разговори по всяка от набелязаните теми.

Саудитски компании с интерес към българските млечни продукти, възможностите за инвестиции в минната индустрия и енергетиката, както и обмяна на опит в ИТ сфератаПодготвят се Меморандуми за сътрудничество между България и Саудитска Арабия в областта на икономиката и индустрията, енергетиката, туризма и земеделието. Това стана ясно по време на среща на министър Никола Стоянов с Феисал Ал-Ибрахим, министър на икономиката и планирането. Предвижда се до месец да бъдат финализирани правилата за работа на Смесената комисия по търговско-икономическо сътрудничество между двете държави, в рамките, на която всички теми от взаимен интерес да бъдат оперативно обсъждани. Министър Феисал Ал-Ибрахим изрази надежда България да подкрепи тяхната кандидатура за ЕКСПО 2030 г. и се ангажира Саудитска Арабия да продължи да съдейства за активизиране на двустранните отношения.

Създава се Българо-саудитски бизнес съвет. Това бе договорено на среща на министър Никола Стоянов с изпълнителния директор на Съюза на саудитските камари Айлан бин Абдулазиз Ал Айлан. От българска страна участие в него ще вземе Българската търговско-промишлена палата, а целта е това да се превърне в работещ инструмент за насърчаване на бизнес инициативите от двете държави.

Възможностите за инвестиции в България и насърчителните мерки за компаниите, избрали нашата държава, ще бъдат популяризирани сред над 1 млн. саудитски компании. Този ангажимент бе поет от изпълнителния директор на Съюза на саудитските камари. Министър Стоянов подчерта, че към момента инвестициите от Саудитска Арабия в страната ни възлизат на едва 34 млн. евро. „Това е крайно недостатъчно и не отговаря на огромния потенциал, който има между нашите две държави“, подчерта министър Стоянов. Той отправи и покана представители на организацията да посетят страната и да продължат разговорите в тази посока.

Съюзът на саудитските камари обединява 28 отраслови камари, а общият брой на членовете ѝ надхвърля 1 млн. компании.