Новини

 

Ръководството на „Ел Би Булгарикум“ участва в конференцията „Да изхраним Европа по време на рецесия“

10.02.2023

Изпълнителният директор на „Ел Би Булгарикум“ Николай Маринов взе участие в конференцията „Да изхраним Европа по време на рецесия“, организирана от евродепутата Сергей Станишев в София. На форума присъства и председателят на Съвета на директорите на компанията Невена Петрова.

По време на събитието Николай Маринов проведе двустранни срещи с министъра на земеделието Явор Гечев и с организатора на конференцията Сергей Станишев.

Целта на форума бе да събере на едно място всички заинтересовани от проблема страни от България и Централна и Източна Европа, както и видни европейски специалисти. В конференцията участваха и представители на Испания, Румъния, депутати, евродепутати, както и специалисти от браншови организации, бизнеса и неправителствения бранш. В полемиката се включиха още заместник-министри и шефове на дирекции от Словения, Словакия, Гърция и Хърватия, както и представители на водещи в бранша неправителствени организации, основани в Брюксел, като Copa-Cogeсa, Animal Health Europe и FEFAC European Feed Manufacturers’ Federation.

Стратегията на Европейска комисия “ От фермата до трапезата “ заема централно място в Европейския зелен пакт и има за цел да трансформира питателните системи в Европа към по-устойчив модел на произвеждане и ползване. Десетилетия наред мнозина одобряваха съществуването на храна за даденост, само че геополитическата неустановеност, породена от войната в Украйна, заедно с растящите цени на енергията и увеличаващата се инфлация, доведоха света до ръба на световна хранителна рецесия и подложиха на тестване способността на Европейски съюз да обезпечава храна, обясниха организаторите на събитието.

Фермерите трябва да знаят условията и правилата за прилагането на стратегията „От фермата до трапезата“, а засега прилагането им е неизвестно и това е притеснително. Това каза по време на форума Патрик Пагани, политически съветник в Copa-Cogeсa.

Тази дискусия е ежедневие в Европа, но е важно да се сведе до ниво отделни държави. Светът и Европа вече не са същите, откакто изработихме стратегията „От фермата до трапезата“. Едва няколко месеца след като я представихме през 2019 г., дойде пандемията, последва войната, напомни той.

Подкрепяме много иновации, които ще променят лицето на селскостопанския сектор. Това каза Бойко Таков, изпълнителен директор на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия (ИАНМСП).

Той отбеляза, че, менажирайки Националния иновационен фонд, подкрепят иновационни проекти, свързани с нови методи за лечение на крави, на говеда, за да се избегне употребата на антибиотици. По думите му, това е изключително важно за хората, употребяващи мляко и месо. Таков посочи, че подкрепят и проекти за хидропонно отглеждане на зеленчуци, както и за формули за подобряване на почвите.

Относно Стратегията „От фермата до трапезата“, смятам, че този път със сигурност ще бъде постлан с иновации, коментира Таков. По думите му иновациите са бъдещето на този сектор.