Премини към основното съдържание

Българската бактерия Lactobacillus bulgaricus, която е една от основните бактерии в млечните продукти на „Ел Би Булгарикум“, може да има положително въздействие при хора, страдащи от затлъстяване. Тя има добър ефект при регулирането на „лошия“ и на „добрия холестерол“.

Това показва проучване, проведено сред пациенти с наднормено тегло в болница в Тайван. Резултатите бяха обявени през 2024 година в авторитетното издание Metabolism, цитирани от специализирания сайт Nutraingredients.

„Анализът на метаболитния профил показва, че ежедневната добавка с пробиотик, L. bulgaricus, има положителен ефект чрез подобряване на липидния профил при хора с наднормено тегло. Ежедневната добавка с L. bulgaricus може и да не доведе до загуба на тегло, но може да намали нивата на TG в кръвта, като по този начин има положително въздействие върху предотвратяването на заболявания, свързани с метаболитен синдром“, съобщиха изследователите.

От анализа на учените става ясно още, че при проучването са наблюдавани значителни подобрения в регулирането на триглицеридите и на съдържанието на VLDL и HDL, които не са били наблюдавани в плацебо групата. VLDL е известен като „лош“ холестерол. HDL, или липопротеин с висока плътност, е известен като „добър“ холестерол.

Изследователите коментират, че предстоят по-нататъшни широкомащабни и дългосрочни изпитвания с по-високи дози за изясняване на ефекта на L. bulgaricus по различни критерии за оптимално приложение.