Новини

 

Пробиотиците в киселото мляко пазят от инфаркт и помагат при проблеми със стомаха

22.08.2022

Продължителното консумиране на пробиотици чрез храната или с хранителни добавки помага срещу възпалението и проблемите със стомаха, които се появяват с напредването на възрастта. Това сочи италианското проучване ProbioSenior Project, цитирано от изданието Nutra ingrediеnts.

Изследователите са открили, че значителен брой здрави възрастни хора имат повишени нива на HsCRP (високочувствителен C-реактивен протеин.) Той е маркер за възпаление и риск от сърдечно-съдови болести като инфаркт и инсулт. Това изследване подкрепя тезата, че с остаряването при здравите хора се появява хронично леко възпаление.

В резултат на проучването възрастните са посъветвани да си набавят пробиотици по няколко начина, първият от които е чрез киселото мляко. Следват сиренето и шоколадът, както и хранителни добавки чрез капсули.

Данните показват, че 40% от населението в западните страни е засегнато от функционални разстройства като диспенсия и синдром на раздразнените черва (IBS), който включва запек, подуване на корема, нарушено храносмилане, храносмилателна болка и периодична диария. Учените са убедени, че благодарение на пробиотиците и на знанията, които имат, могат да бъдат предотвратени голяма част от тези заболявания.

„ЕлБи Булгарикум“ създаде пробиотична серия PROWAY, за да отговори на здравословните тенденции в производството на храни. Всеки продукт от PROWAY е произведен със специално подбрани пробиотични щамове от богатата колекция на Ел Би Булгарикум. Всичко за серията PROWAY четете тук – https://bit.ly/3pzcS2f