
Зад всяка опаковка кисело мляко, кашкавал или сирене има не само технология, а и хора – с опит, отговорност и ясно разбиране, че добрият продукт започва много преди производствената линия. Какви са процесите, с които Ел Би гарантира, че в предприятието влиза само качествено сурово българско мляко, как се проследяват физикохимичните показатели на суровината, как се извършват постоянният лабораторен и ветеринарен контрол?

Инж. Виктор Ружев
Отговор на тези въпроси дава авторитетното специализирано издание zemedeleca.bg в разговор с производствения директор на „Ел Би Булгарикум“ инж. Виктор Ружев. Материалът е част от поредицата „В кухнята на Ел Би“, която медията започна този месец.
В статията инж. Ружев акцентира на това, че за предприятието е много важно в него да влиза само качествено сурово българско мляко, независимо от предизвикателствата, които стоят пред българския животновъден сектор. „В условията на динамична пазарна среда и затруднения в селското стопанство, гарантирането на висококачествена суровина става стратегически приоритет. В допълнение съществено наше изискване е суровото мляко да е изцяло с български произход, в подкрепа и услуга на българските млекопроизводители“, споделя производственият директор.
Той разказва и че физикохимичните показатели на суровото мляко като масленост, белтък, плътност, киселинност и др. имат пряко значение за постигане на параметрите, заложени в технологичните спецификации на продуктите на „Ел Би Булгарикум“. Микробиологичната чистота на млякото, която е свързана с хигиената на доене, съхранение и транспорт, както и състоянието на оборудването на доставчика, също е сред параметрите, които се следят и които са от голямо значение.
Ключов фактор, който се проследява при доставките на мляко, е и здравословното състояние на животните, от които се добива млякото.
Целият разговор с инж. Ружев четете ТУК
Повече за Виктор Ружев – https://bit.ly/4lBtJNx
