Новини

 

От архива: Как д-р Стамен Григоров откри Lactobacillus bulgaricus в киселото мляко

13.09.2022

През 1905 г. д-р Стамен Григоров открива под микроскоп бактерията, която “произвежда” българското кисело мляко. По-късно тя ще бъде наречена Lactobacillus bulgaricus  (Лактобацилус булгарикус) и като такава ще покори света.

За това какво точно се е случило в онзи ден говорят архивите. Един от тях е писмо на професор Леон Масол до Иля Мечников. Масол е световноизвестен бактериолог, по това време работи в Женевския университет, а Стамен Григоров е негов асистент. Мечников пък е учен, изследващ процесите на стареенето, открил след проучване в 33 страни, че в България живеят най-много столетници и отдал това на киселото мляко.

В онзи ден, който буквално променя историята, Стамен Григоров е някъде по средата на четвъртия, последен курс от следването си в Медицинския факултет в Женева.

След стотици, а може би хиляди опита, под увеличаващата леща на микроскопа, той улавя „една пръчица“ – нещо, което досега не е успявал да види. Естествено първият, на когото показва откритието си, е професор Масол. Документално този факт се доказва и от съхраненото писмо на професора до Иля Мечников. Ето и буквалният текст на това писмо:

„ Скъпи Приятелю,
Моят асистент Стамен Григоров, славянин от България, ме изненада с голямата си упоритост в научноизследователската си работа. Това е един рядък човек и, струва ми се, че на теб, именно на теб, той би могъл да бъде много полезен. След многобройни и последователни опити в моята лаборатория той успя да открие и изолира причинителя на българското кисело мляко. При това подквасата му бе донесена направо от България. Ти работиш, вдъхновяван от стремежа да намериш средство, с което да се продължи човешкият живот. След твоите забележителни „фагоцоти“, помисли за българското кисело мляко и за този „пръчковиден бацил“, който откри Григоров и който аз лично видях под микроскопа. Може би той ще ти бъде полезен.„

Мечников незабавно проявява интерес към откритието на Стамен Григоров, последователно пише няколко писма на проф. Масол и настоява за среща с откривателя. Кани българина в Пастьоровия институт в Париж, където да изнесе доклад пред научния състав.

Междувременно в авторитетно френско научно списание се появява публикация на Стамен Григоров, в която той дава пълни сведения за причинителя на българското кисело мляко – един млечнокисел бацил, който днес е доказано полезен за човешкото здраве, а пример за това са продуктите на „Ел Би Булгарикум“.