Опитай рецептата, която избрахме за теб – Пухкави козуначени мъфини с прясно мляко LB Bulgaricum
22.04.2021
Празниците преди Великден всеки се сеща за вкусен козунак. Специално за теб сме избрали традиционна рецепта на козуначени мъфини с локум. Но, за да са още по-пуфкави и меки, ти предлагаме да ги направиш с нашето прясно мляко LB Bulgaricum.
Ето и рецептата:
За маята: 50 мл. прясно мляко LB Bulgaricum, 2 с.л. брашно, 2 с.л. кафява захар, 20 гр. прясна мая
За тестото: 100 мл. прясно мляко LB Bulgaricum, 3 яйца, 100 мл. олио, 500 гр. брашно, 200 гр. кафява захар, кората на 1 лимон заедно с 1 ч.л. прясно изцеден лимон, ванилия
За пълнежа: 350 – 400 гр. локум
За намазване: 2 с.л. прасно мляко LB Bulgaricum, 1 яйце, захар, филиран бадем или стафиди за поръсване
Затоплете леко млякото и в него разтворете маята и захарта, прибавете брашното и разбъркайте до гладка каша, накрая поръсете с малко брашно и оставете да шупне за 10-15 минути на топло. В това време пресейте брашното и направете кладенче. Затоплете млякото и разтворете в него захарта, ванилията, лимоновата кора и лимоновия сок. Разбийте яйцата с половината от олиото. След като всички компоненти са готови, може да започнете да месите по следния начин: в кладенчето сипете разбитите с половината олио яйца и вече шупналата мая. Започнете да месите, като постепенно прибавяте сместа от мляко и захар. Месите до пълното усвояване на брашното, после започвате да прибавяте останалата мазнина, като си намазнявате ръцете и месите до усвояване на олиото от тестото и пак така до изчерпване на олиото и до получаване на мехурчета по тестото (на мен ми отне 20 минути). Прехвърлете тестото в намаслена купа и оставете да втаса за не по-малко от един час на топло. Премесете вече втасалото тесто и разделете на 12 равни топки. Премесете всяка топка тесто с малко локум и оформете топки. Втасалите козуначени мъфини намажете с разбитото с прясно мляко яйце и поръсете със захарта, филираните бадеми или стафидите. Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна до готовност. Не отваряйте фурната през първите 15 мин, от печенето. Оставете готовите мъфини да се охладят във формата.