Премини към основното съдържание

Дългосрочната консумация на кисело мляко е свързана с намалена честота на някои видове рак на дебелото черво. Това сочи ново проучване на един от най-големите центрове за здравни изследвания в САЩ, Mass General Brigham. Авторите откриват, че консумацията на кисело мляко може да помогне за предпазване от вид колоректален рак, благодарение на промените в микробиома на червата. Техните резултати бяха публикувани наскоро в списанието Gut Microbes.

Ракът на дебелото черво е третият най-разпространен рак при мъжете и вторият при жените (след рака на гърдата ). Докато повишената консумация на определени храни, като червено месо или алкохол, увеличава риска от него, други, като киселото мляко, могат да имат защитни свойства, става ясно от проучването.

Киселото мляко на „Ел Би Булгарикум“ е известно със здравословните си свойства и високото си качество. То се произвежда по традиционна българска рецепта от 100% българско сурово мляко и съдържа всички здравословни съставки на млякото. 

За да стигнат до извода, че киселото мляко предпазва от рак на дебелото черво, изследователите от Mass General Brigham са се опрели на данни от две проучвания, проведени в Съединените щати – проучване на здравето на медицинските сестри (NHS) и проучване за проследяване на здравните специалисти (HPFS). В едното са участвали 100 000 медицински сестри, а във второто 51 000 мъже здравни специалисти.

На участниците са били зададени серия от въпроси, свързани с техните хранителни навици, включително консумацията на ароматизирано кисело мляко и различни млечни продукти. Изследователите анализирали и тъканни проби от участници, които са били диагностицирани с колоректален рак, за да установят наличието на ДНК на Bifidobacterium – бактериален вид, присъстващ в киселото мляко, но също и в чревната микробиота, в туморната тъкан.

Резултатите показали, че въпреки че консумацията на кисело мляко не е свързана с цялостно намаляване на риска от колоректален рак, изследователите наблюдават защитен ефект за един подтип тумор. При консумация на поне две порции кисело мляко на седмица, рискът от развитие на положителен за Bifidobacterium колоректален рак се намалява с 20%. Това намаление засяга главно проксималния рак на дебелото черво, разположен в дясната част на дебелото черво. Този вид рак, който е по-агресивен, има по-ниска преживяемост от раковите заболявания, които се намират в лявата част на дебелото черво или в ректума.

Как може да се обясни този защитен ефект на киселото мляко? Въпреки че авторите не са сигурни, те излагат хипотеза. Според тях в дългосрочен план консумацията на кисело мляко може да намали риска от този вид рак чрез модифициране на чревния микробиом. Изследователите обаче посочват, че са необходими допълнителни проучвания по темата.