Николай Маринов, изп. директор: „Ел Би Булгарикум“ пази традицията и разработва нови продукти (ВИДЕО)) | LBB

Новини

 

Николай Маринов, изп. директор: „Ел Би Булгарикум“ пази традицията и разработва нови продукти (ВИДЕО))

29.12.2022

„LB Bulgaricum е единственото държавно предприятие, което се занимава с преработка на мляко за млечни продукти. Оперираме повече от 60 г. на българския пазар. Имаме цял научно-изследователски център, в който ежедневно се провеждат изследвания на качеството на киселото мляко и млечни продукти, разработват се нови щамове и продукти, и се правят изследвания с тях. Научният център е гръбнакът на нашата компания“. Това заяви изпълнитeлният директор на LB Bulgaricum Hиĸoлaй Mapинoв в ефира на Bulgaria ON AIR.

В сутрешния блок „България сутрин“ той припомни, че най-новият продукт на LB Bulgaricum е киселото мляко с пробиотици от здравословната серия Proway.

„Вкусовите качества на този продукт не са изменени, но той подобрява значително състоянието на човешкия организъм“, каза Маринов и допълни, че LB Bulgaricum предвижда да започне нова серия от млечни напитки с пробиотици и детски напитки с пробиотици.

„Ние сме длъжни да пазим традицията, затова произвеждаме закваските по строго определен стандарт и рецепти. Но и разработваме нови продукти. Сред тях, освен млякото с пробиотици, са и пробиотиците на сашета и капсули, включително за деца до три годишна възраст и над три годишна възраст. Предвиждаме нова серия продукти – млечни продукти с пробиотици, детски плодови напитки с пробиотици. Надявам се да успеем и да направим една ретро серия на традиционните сирена и кашкавали „Витоша“ и „Балкан“, която да пуснем с традиционния вкус от миналото“, каза още Маринов.

Той обясни, че бактерията Лактобацилус булгарикус е общодостъпна и напомни, че е описана за пръв път през 1905 г. от българския учен д-р Стамен Григоров, поради което е кръстена на България. Изпълнителният директор разказа и че в научния си център LB Bulgaricum пази колекция от над 800 бактерии и щамове, които се съхраняват при определени условия от минус 400 до минус 800 градуса в специални хладилници. „Това е богатството на дружеството и на България“, каза още Маринов.

Той беше категоричен, че LB Bulgaricum произвежда по БДС със 100 процента истинско мляко. „Рецептата е автентична, качеството е на най-високо ниво. Продукцията на LB Bulgaricum е 100% истинска. Но има доста колеги, които ползват сухо мляко“, каза той.

Николай Маринов обясни, че през последнте години компанията не изнася готова продукция зад граница. „Ние изнасяме закваската и продаваме лицензи. Нашият най-голям партньор е японската компания „Мейджи“. Японците влагат изключително много в това да спазват традицията и посрещат закваската като национален герой на летището. Трябва да взимаме пример от тях“, каза още Маринов. Той уточни, че LB Bulgaricum изнася само закваски, защото киселото мляко е трудно за износ поради краткия срок на износ. Закваските се изнасят освен за Япония, и за Иран, Финландия, още европейски държави и др.

Изпълнителният директор на LB Bulgaricum съобщи, че на пазара най-много върви традиционното кисело мляко, но продуктите с пробиотик са интересни и бъдещето е в тях. А компанията има амбиция да си върне част от пазарите, в които преди са изнасяни български млечни продукти, стана ясно още от думите на Николай Маринов.

Дъpжaвнoтo млeĸoпpepaбoтвaтeлнo дpyжecтвo има право да изследва качеството на водата и съдържанието на минерали в нея, а от това се възползват различни хора и компании. Това става чрез акредитираната лаборатория към LB Bulgaricum.

Целия разговор вижте във видеото: