Новини

 

Научният екип на “Ел Би Булгарикум” представи най- новата си пробиотична разработка

21.02.2024

„Ел Би Булгарикум“ с ново научно постижение – препарат, който ще помогне при сърдечно-съдови и възпалителни заболявания. Новият пробиотичен продукт ще се предлага под формата на сашета.

 

Проф. Жечко Димитров и д-р Ирина Готова са в основата на екипа, който е създал новия продукт.

„Ние сме пионерите в изследванията на пробиотиците. „Ел Би Булгарикум“ има научно-изследователски център, в който работят специалисти с голям стаж, научни степени, международни публикации патенти. В нашия научен център са започнали пробиотични изследвания преди около 30 години. Целта е да се докажат полезните свойства на съответните пробиотици. Много е важно да бъдат доказани с лабораторни изследвания и клинични изпитвания“, коментира проф. Димитров в „България сутрин“.

В този нов препарат бактерията, която е отрита от учените, достига жива до дебелото черво на човек и упражнява антагонистичен ефект срещу вредните микроорганизми. В „Ел Би Булгарикум“ изследват стотици щамове, за да подберат този, който има комплекс от свойства.

От голяма важност е да доминират полезните микроорганизми и вредните такива да бъдат потиснати, отбеляза проф. Димитров.

„Този пробиотик е с доказани профилактични качества. Освен с положителните си свойства срещу лошия холестерол, би бил полезен срещу възпалителни заболявания, чиято честота се увеличава. Пробиотиците не са медикаменти, тяхната роля е профилактична и съпътстваща терапии. Силата на този пробиотик е съчетаването на качества“, каза още той.

Д-р Ирина Готова посочи за Bulgaria ON AIR, че щамовете са с български произход и това е разликата между тях и другите пробиотични продукти на пазара. Сашето все още не е на пазара и ще съдържа само един щам.

„Различните щамове имат различни свойства. Когато човек си избира пробиотици, трябва да се интересува в каква посока действат. Не е общовалидно просто да пием пробиотици. Невинаги искаме да приемаме хапчета и затова решихме да заложим на саше, което може да се разбърка в почти всичко, което не е горещо“, обясни д-р Готова.

От „Ел Би Булгарикум“ предлагат услуга да разработват пробиотични комбинации за местни и чужди клиенти. Новият пробиотик стартира със саше, но обмислят да продължи като серия от продукти. Очакват той да бъде изнасян и в чужбина.