Млечните продукти на „Ел Би Булгарикум“ имат множество доказано благоприятни свойства върху организма на човека.
Ферментиралите млека съдържат значителен брой бактерии с благоприятен ефект за интестиналния микробиом. Закваските, използвани за производство на продуктите на „Ел Би Булгарикум“, съдържат специално подбрани щамове млечнокисели бактерии с благоприятни за човешкото здраве свойства и подходящи за профилактика на редица социално значими заболявания.
През последните години в научния център на Дружеството са разработени здравословни продукти, съдържащи пробиотични щамове, подбрани чрез високотехнологични изследвания измежду стотици щамове млечнокисели бактерии от различни бактериални видове. Част от тези пробиотични щамове, чрез техните свойства, са патентовани в международни патентни ведомства.
Здравословните ефекти на важни пробиотични щамове са доказани чрез клинични изпитвания с пациенти и доброволци. Доказани са здравни ползи като: имуностимулиращ ефект; хиполипидемична активност; повишена преживяемост в гастроинтестиналния тракт; подобрено състояние на интестиналния микробиом, изразен с повишаване на полезните микроорганизми; противовъзпалителна активност; образуване на биологично активни пептиди с профилактичен потенциал спрямо риска от повишено кръвно налягане, и др.
Пробиотичните щамове са включени както в свежи млечнокисели продукти като пробиотичните кисело мляко и айрян от серията “Proway”, така и в продукти, съдържащи лиофилизирани пробиотици със съхранена биоактивност – пробиотичните капсули “LB Lact”.