Новини

 

Ивайло Лилов взе участие в 18-я Великденски форум „Бранд България – Защита на българското земеделие и храни“

24.04.2024

Изпълнителният директор на „Ел Би Булгарикум“ ЕАД Ивайло Лилов взе участие в 18-я Великденски форум „Бранд България – Защита на българското земеделие и храни“, организиран от медия „Стандарт“.

Основна цел на форума е да подпомага родните земеделски производители, преработватели и търговци на храни, както и да бъде медиатор в диалога между институциите и агробизнеса по отношение намирането на правилните и работещи решения за сектора.

“Думата на днешния форум е кауза. И аз много ви благодаря, че поддържате тази кауза 18 години – едно пълнолетие. Личи си че това е визионерство от ваша страна” каза Лилов.

“Колкото повече напредва времето толкова по-важна става темата за храната”. И допълни: „Българските преработватели, особено в нашия сектор са в неизгодна позиция. От една страна вносната суровина оказва колосален натиск. От своя страна ние търсим по-евтина суровина, за да бъдем конкурентоспособни“.

Много е важно да се обединим, за да бъде българската храна качествена и здравословна, подчерта Лилов. И посочи, че у нас влизат полуфабрикати, които се представят на производителите като „европейски привкус“.

Говорихме за външното присъствие на българския пазар. Съществува много голяма опасност. В млекопреработвателния сектор виждам тенденция за монополизация. Конкурираме се с компании със солидна международна подкрепа. Българското производство е поставено в риск, алармира Ивайло Лилов.

Той обясни, че качеството на продукцията зависи от два компонента. Първият е суровината. Ние използваме изцяло българска. Вторият – за българското кисело мляко най-важна е българската закваска. Неизползването й или използването на европейски аналози не носи здравословен ефект и полезната стойност на българското кисело мляко. Да търсим качеството и на суровината, призова Ивайло Лилов.