Премини към основното съдържание


Българското бяло саламурено сирене е не само вкусно, но и полезно

Консумацията на сирене често се отрича и не са малко публикациите, които твърдят, че то може да бъде вредно за здравето. Това може и  да е в сила за меките сирена, особено популярни на Запад, но истинското българско бяло саламурено сирене, каквото е и произвежданото от „Ел Би Булгарикум“, е незаменим източник на полезни вещества.

Сиренето е богат източник на биологично усвоим калций. Полутвърдите и твърдите сирена съдържат около 6 до 11 г/кг калций. Едно количество от 50 г полутвърдо или твърдо сирене осигурява от една трета до една втора от препоръчителната дневна доза калций, която е 1200 мг. В Швейцария 71% от дневната доза калций се приема под формата на мляко и млечни продукти и около 20%, като полутвърдо или твърдо сирене. Сиренето осигурява значително количество калций, особено в диетата на хора с непоносимост към лактозата. Добавката на калций, посредством сирене води до по-голяма промяна на кортикалната плътност на тибията.

Освен калцият, други съставки, като магнезият и витамин D, играят важна роля в изграждането на минералната плътност на костта и намаляват загубата на костно вещество. Сиренето е добър източник на фосфор, цинк и магнезий.

Консумацията на сирената често се отрича и като се набляга на високото съдържание на готварска сол в тях във връзка с високото кръвно налягане. Но другите съставки на сиренето, като калцият и някои биоактивни пептиди, се счита, че неутрализарат отрицателното въздействие на солта. Сиренето все още има лоша слава и поради мастнокиселинния си състав. Но различни научни изследвания в последните години разкриха факти, които започват да разсейват остарелите предубеждения. Наред с всички тези научни изследвания не бива да се забравят и традицията и удоволствието, което ни доставя сиренето. То е много повече от сбора на всички негови съставки.

Свръхтеглото крие опасност за здравето на човека, увеличавайки риска от коронарна болест на сърцето, високо кръвно налягане, диабет и някои видове рак, както и други проблеми с метаболизма. Редица учени изказват хипотезата, че консумацията на сирене може би има потискащ ефект спрямо натрупването на мазнини в коремната област, което е един от известните рискови фактори за развитието на метаболитен синдром.

Освен изтъкнатото, в последно време сиренето се приема за идеален преносител на пробиотични бактерии в храносмилателната система на човека. Причините за това са високия буферен капацитет, благоприятното рН в границите 4,8 – 5,2 и съдържанието на значително количество млечна мазнина, която предпазва бактериите от действието на млечната киселина. Всичко това осигурява по-добра виталност на пробиотичните бактерии в сиренето отколкото във ферментиралите млека.

Днес се наблюдава изместване на фокуса от „най-добро качество на продукта“ към „най-доброто за потребителите“ в този ред на мисли сиренето се налага, като функционална храна.

Функционалните храни, съдържащи биологично активни пептиди, стимулират или подпомагат определени функции в човешкия организъм и имат здравословно въздействие върху него. Днес все повече хора изразяват желание да контролират здравето си, чрез хранителния режим поради, което пазарът на функционални храни стана един от най-бързо развиващите се на световния пазар.