Материал, посветен на историята на българското кисело мляко и на мястото на „Ел Би Булгарикум“ в нея излезе в новия брой на сп. ЛИК, издание на БТА. Публикуваме го без редакция.
На всички континенти киселото мляко е синоним на България, а българското кисело мляко е синоним на здраве и сила. Това е така от Германия и Норвегия, през Япония, Южна Корея, Китай и Тайланд, до далечна Гватемала. Милиони хора там познават превъзходните му свойства, благодарение на закваските, които държавната млекопреработвателна компания „Ел Би Булгарикум“ изнася.
Българското кисело мляко е любима храна и на много популярни личности от днес и вчера. Покойният папа Франциск преди време сподели, че е отгледан с него от аржентинската си баба, която ходела да купува закваски от местната аптека. В далечния 15 век пък френският крал Луи 11 се излекувал от мъчителни стомашни болки с българско кисело мляко. Именно прочутата българска суперхрана беше обект на проучване от НАСА преди година като възможност да се приготвя на Марс и да стане част от менюто на астронавтите. С други думи – миналото, настоящето и бъдещето му принадлежат!
Според различни изседвания българското кисело мляко се е правело още от траките, които са обитавали българските земи векове преди новата ера. Световноизвестно обаче то става в началото на 20 в., когато руският нобелов лауреат, биологът Илия Мечников, установява след изследване в 36 страни, че в България живеят най-много столетници. Мечников свързва това с благотворното действие на микрофлората на българското кисело мляко.
Именно в рамките на това изследване се поставя въпросът кой е причинителят на подквасването. Отговорът идва от българския студент в Женева д-р Стамен Григоров, който след хиляди опита изолира бактерията, отговорна за превръщането на прясното мляко в кисело. Световни учени канят българина да обяви откритието си в Института „Пастьор“ в Париж. По-късно, в чест на страната на откривателя на бактерията, тя е кръстена Лактобацилус Булгарикус.
Българите произвеждат кисело мляко в домовете си от векове, правят го и днес. Но през 60-те години на миналия век започва и индустриалното производство на кисело мляко у нас. 1960-та е годината, в която е основано ДСО „Млечна промишленост“, чийто правоприемник днес е „Ел Би Булгарикум“. Компанията се превръща в пазител на вековните традиции, като съхранява и надгражда рецептите за производство на оригинални български млечни продукти. Днес предприятието предоставя лицензи за производство на оригинално българско кисело мляко с оригинални български закваски в България и по света. „Ел Би Булгарикум“ е единственото млекопреработвателно предприятие, което има собствен научноизледователски център, в който учените на компанията разработват нови полезни закваски. И не на последно място, държавната млекопреработвателна компания съхранява най-голямото богатство в света на млякото – уникална колекция от хиляди бактерии и закваски.
В последните месеци дружеството заложи на политика на едновременно съхраняване на традициите и модернизация на работата. Усилията дават резултат и цифрите го показват – продажбите се увеличават и приходите растат. А наскоро изпълнителният директор Живко Живков сподели с гордост, че все повече млади хора търсят работодател в лицето на „Ел Би Булгарикум“.
България е възприемана за родина на киселото мляко и поради още един факт – на нейна територия има най-много и най-качествени бактерии, които спомагат за процеса на образуването му. За разлика от гръцкото и турското кисело мляко, българското се прави с щамове и по технология, които запазват калция, магнезия, фосфора, водоразтворими витамини и други полезни вещества. Освен това българското кисело мляко се отличава със сравнително по-високо съдържание на Lactobacillus bulgaricus, в сравнение с гръцкия и турския йогурт. Което го прави уникално и безценно.