Новини

 

 „Ел Би Булгарикум“ и „Мейджи“ – 50 г. кисело мляко „България“ в Япония

12.08.2022

„Ел Би Булгарикум“ и японската корпорация „Мейджи“ отбелязват 50 г. съвместна работа по производството на кисело мляко „България“ в Япония. Кръглата годишнина от старта на производството и продажбата ще бъде навършена догодина, а тази става половин век откакто през 1972 г. българското правителство разрешава на „Мейджи Деъриз“ да продава продукта. Тогава се сключва и лицензионен договор между японската фирма и предприятието, предшественик на „Ел Би Булгарикум“. Днес между „Ел Би Булгарикум“ и „Мейджи“ има сключени и успешно осъществени три лицензионни договора, чрез които българското кисело мляко е разпространено на азиатските пазари. В процес на подготовка е и четвърти.

Един от първите японци, на които българското кисело мляко спечелва сърцето, е император Хирохито. Това става още през 1970 г. по време на „Expo’70”, което се провежда в Осака. Тогава се случва нещо, което не спира да се разказва като една от най-интересните случки в Япония – техни величества императорът Хирохито  и императрицата посещават българския павилион, където опитват от българското кисело мляко и повторно дегустират от него. Три години по-късно Япония започва да произвежда „Българско кисело мляко“, което и днес е известно в цялата страна.

От сключването на първия лицензионен договор през 1972 г. до сега японската компания е превела значителни  лицензионни възнаграждения.  Част от тях се ползват за развитието на науката в млечната промишленост, а голяма част от тях постъпват в държавния бюджет под формата на дивиденти от “Ел Би Булгарикум” ЕАД.

Освен икономическа изгода за България, партньорството с “Meiji Dairies Corporation” допринася и за добрите българо-японски взаимоотношения, за популярността и високата репутация на България в Япония. Оценка за големия принос на “Meiji Dairies Corporation” в двустранните взаимоотношения са награждаването на високопоставени служители от фирмата с високи български държавни отличия, както и многобройните срещи на ръководството на “Meiji Dairies Corporation” с български държавни делегации в Япония и в България.