Новини

 

Д-р Ирина Готова: „Ел Би Булгарикум“ и японската фирма „Мейджи“ работят по нови проекти

13.10.2022

д-р Ирина Готова

В „Ел Би Булгарикум“ работят висококвалифицирани научни работници и специалисти, които правят научни открития и извършват задълбочени изследвания, посветени на полезните свойства на млечните продукти. Компанията разполага с 8 модерни лаборатории, в които се правят проучвания в полза на индустриалното производство на закваски и разработването на нови технологии.

Сред учените, които помагат за това млечните продукти да са здравословни и вкусни, е и д-р Ирина Готова. Тя е сред специалистите, които е събрала научен и технически опит не къде да е, а в Япония.

 – Г-жо Готова, вие сте сред учените в „Ел Би Булгарикум“, трупали научен и технически опит в Япония. Кога и как попаднахте там?

– Всеки българин знае, че японският народ изпитва голямо уважение към нашата страна и особена почит към българското кисело мляко. Нашата фирма „Ел Би Булгарикум“ има дългогодишно сътрудничество с японската компания „Мейджи“ и периодично работим по различни научни и технологични теми, свързани с млякото и млечнокиселите бактерии. Като част от това сътрудничество през годините е имало обмен на много колеги от японска и от наша страна. Аз бях изпратена през 2012 г. за един месец в техния модерен изследователски институт, с цел обучение за работа с определени нови апарати, които предстоеше да се инсталират и в нашия Център за Научна и развойна дейност в София.

– С какви впечатления и спомени се завърнахте от там?

– Чувствам се късметлия, че попаднах в тази изключителна страна! Има толкова неща, върху които да разсъждаваме и да се опитаме да се поучим от тях. На първо място прави силно впечатление уважението към всеки човек и дори към всичко, което ги заобикаля. Там например на спирките на градския транспорт се извиват опашки, защото всеки се качва в автобуса по реда, по който е дошъл на спирката и не би си позволил да отнеме правото на другия. Красотата на природата е издигната в култ, както и грижата за нея, за да може всеки да й се наслади. И в тази връзка, не на последно място, особено за всеки микробиолог, е чистотата. А що се отнася до културата и кухнята – бих казала, че е невъзможно да попаднете там и да не останете очаровани. Използвам случая да подскажа, че до месец ноември текат различни мероприятия във връзка с 33-те дни на Японската култура в България.

д-р Ирина Готова

– В момента работите ли по съвместни задачи с японските колеги?

– Да, и от двете страни има постоянно желание за развитие на взаимоотношенията ни и обогатяване на знанията, свързани с българското кисело мляко. Конкретната задача, по която съм част от екипа, е да се установи има ли изобщо и какви видове млечнокисели бактерии естествено се намират по кравите и в тяхната храна и отходните им продукти. За мен това е ново и вълнуващо преживяване, защото събирахме проби от различни ферми и имаше работа на терен преди да стигнем до „познати води“ в лабораторията. Освен това задачата е още в начален стадий на изследвания и се вълнувам за крайния резултат. Това й е хубавото на изследователската работа – има тръпка от неизвестното!