Новини

 

ДФ „Земеделие“ започна да приема заявки за млечни квоти

16.01.2012

dairyfarmЗаявленията за продажба или покупка на млечни квоти ще се приемат от 16 до 31 януари, съобщиха от Държавен фонд „Земеделие“.

Цената за купуване, определена със заповед на министъра на земеделието и храните, е 7 ст. за килограм краве мляко за доставки. На същото ниво е и фиксираната цена за килограм краве мляко за директни продажби.

Процедурата за прехвърляне на индивидуални млечни квоти без стопанство чрез т.нар. квотна борса започна за трета година в България през август 2011 г.

В края на изтеклата година от ДФ „Земеделие“ са изпратили уведомителни писма до одобрените кандидати за извършване на плащане с краен срок 1 месец от изходящия номер на писмото.

След като данните били обработени, станало ясно, че има одобрени заявки за покупка, но сумите не са преведени. Така тези квоти стават свободни. Към момента свободните за купуване количества за доставка са 16 734 680 кг, а за директни продажби – 1 124 510 кг.

Незакупените количества остават притежание на продавача на индивидуална квота, припомнят от фонда, като оттам не възстановяват удържаните 5% за управление на националната млечна квота. Тези суми остават в полза на националния резерв.

Изплащането на сумите на одобрените за продажба на индивидуални млечни квоти производители на краве мляко се извършва по поредността на подаване на заявлението им за продажба през периода 1 септември – 15 ноември 2011 г., напомнят още от държавния фонд.

На всички одобрени за продажба на квота ще бъде направена проверка на място веднага след превода на сумите и след издаването на удостоверения за продажба на индивидуална квота без стопанство.