Научноизследователската и развойна дейност на „Ел Би Булгарикум“ ЕАД има повече от 40-годишна история и традиции. Центърът за научноизследователска и развойна дейност при „Ел Би Булгарикум“ ЕАД е създаден при обединението на бившите Централна експериментална лаборатория за чисти култури – София, и Институт по млечна промишленост – Видин. Призванието на Центъра е да издига и поддържа нивото на науката за млечнокиселите бактерии и млечните продукти. Основни направления в дейността на ЦНИРД са:
-
организиране и провеждане на научни изследвания върху качествата на млечните продукти и свойствата на млечнокиселите бактерии;
-
създаване на закваски, гарантиращи типичния вкус и аромат на традиционните български млечни продукти;
-
разработване на закваски за млечнокисели продукти с полезни за здравето ефекти;
-
създаване на функционални храни на млечна основа за профилактика и лечение на различни заболявания и подпомагане процеса на възстановяване след боледуване;
-
разработване на технологии за нови млечни продукти;
-
поддържане и обогатяване на колекция от млечнокисели бактерии;
-
представяне на научноизследователските постижения в Центъра на международни форуми;
-
извършване на консултантска дейност и услуги за български млекопреработвателни предприятия с цел подобряване качеството на българските млечни продукти.