Премини към основното съдържание

Наука и развитие

Съхранение и охарактеризиране на култури

Или къде се крие живата сила

В Ел Би Булгарикум цари истинско биоразнообразие. Компанията притежава уникална колекция от млечнокисели бактерии, които се поддържат, изследват и обогатяват в лабораторията ни „Съхранение и охарактеризиране на култури“. Към момента лабораторията притежава над 1000 бактериални култури, част от които влизат в състава на нашите закваски за производство на оригинално българско кисело мляко, традиционни млечни продукти, както и в специалната ни серия от пробиотични продукти Proway.

През последните години колекцията ни от щамове се допълва не само с бактерии, изолирани от природни източници и от традиционни млечни продукти, но и от източници с човешки произход. Благодарение на усилията на нашите специалисти, периодично откриваме и охарактеризираме щамове от видовете Lactobacillus delbrueckii ssp. bulgaricus, Lactobacillus helveticus, Lactobacillus plantarum, Lactobacillus rhamnosus, Lactobacillus lactis, Lactobacillus gasseri, Lactobacillus mucosae, Streptococcus thermophilus, Bifidobacterium и други. Освен изпитвания за технологична устойчивост и издръжливост нашите колеги, чрез различни in-vivo и in-vitro методи, изследват пробиотичните свойства на новооткритите щамове. Част от тях имат доказана способност да преживяват в стомашно-чревния тракт, силно адхезиращи и добри имуностимулатори са, други са добри инхибитори на кръвно налягане, холестерол и т.н. С помощта на автоматизирана система за фенотипен микроарей се проучват най-подходящите условия за изява на търсенето пробиотично качество.

В лабораторията се изследва ефектът от консумация на продукти, приготвени със селекционирани щамове и закваски за кисело мляко върху фекална микрофлора и метаболити на доброволци. Съвместно с болници се провеждат и различни клинични изпитвания за потвърждаване свойствата на пробиотичните ни бактерии и продукти.

ДНК анализ

Или кой кой е в нашата колекция

Лаборатория „ДНК Анализ” е специализирана в извършването на молекулярно-биологични анализи с цел характеризиране на бактериалните култури, влагани в състава на закваски за млечни продукти. Това позволява към качествения контрол на фирмените продукти да се прибави проследяването на видовия и щамовия състав на използваните култури микроорганизми.

Тъй като технологичните и здравословните свойства са най-често индивидуални за отделните стартерни култури, така се гарантират производствените характеристики на закваските и функционалността на продуктите. Прилаганите методи позволяват да се оцени голямото богатство от млечнокисели бактерии, изолирани от територията на България и съхранявани във фирмената колекция за микроорганизми.

В лабораторията е съсредоточена и работата по ранно откриване и борба с фаговите инфекции, които застрашават производствения процес на млечни продукти, с възможност за оказване на подкрепа на млекопреработвателите в страната.

Стартерни култури

Или каква е формулата на здравето

Основен предмет на работа на тази лаборатория е закваската. Защото знаем, че само от добра закваска става добър продукт. Лаборатория „Стартерни култури“ осъществява всички основни дейности по разработването на закваски за млечни продукти – създаване на нови комбинации закваски, проучване на всички условия за култивиране, замразяване и лиофилизация на млечнокисели и пробиотични бактериални култури – самостоятелни или в закваски, лабораторно производство на инокулат. Но работата в лабораторията не се изчерпва само с това.

При създаването на комбинации закваски за традиционни млечни продукти се прилага многоетапен процес, който включва изолиране, селекция и комбиниране на щамове с различни вкусови, технологични и здравословни свойства, чрез който се осигурява разнообразие от стартерни култури. Целта е да се получат продукти, адаптирани към вкуса на потребителите и изискванията на производителите и в съответствие на възстановените български държавни стандарти за производство на българско кисело мляко, сирене и кашкавал.

Молекулярна биология

Или как се прави анализ на молекулно ниво

Ако се чудите къде може да откриете събрани на едно място: масспектрална система от висок клас, газов хроматограф с тройно квадропулен масспектрален детектор, високоефективен течен хроматограф, газов хроматограф, 2D електрофореза, изоелектрично фокусиране и протеинова електрофореза – отговорът е в лабораторията по молекулярна биология на „Ел Би Булгарикум”.

В тази лаборатория се осъществява изследване на молекулярно ниво на характеристиките на млечните продукти и свойствата на млечнокиселите бактерии (МКБ) с помощта на всички тези съвременни технически средства.