Или каква е формулата на здравето
Основен предмет на работа на тази лаборатория е закваската. Защото знаем, че само от добра закваска става добър продукт. Лаборатория „Стартерни култури“ осъществява всички основни дейности по разработването на закваски за млечни продукти – създаване на нови комбинации закваски, проучване на всички условия за култивиране, замразяване и лиофилизация на млечнокисели и пробиотични бактериални култури – самостоятелни или в закваски, лабораторно производство на инокулат. Но работата в лабораторията не се изчерпва само с това. При създаването на комбинации закваски за традиционни млечни продукти се прилага многоетапен процес, който включва изолиране, селекция и комбиниране на щамове с различни вкусови, технологични и здравословни свойства, чрез който се осигурява разнообразие от стартерни култури. Целта е да се получат продукти, адаптирани към вкуса на потребителите и изискванията на производителите и в съответствие на възстановените български държавни стандарти за производство на българско кисело мляко, сирене и кашкавал.