Пробиотици

Или как науката е на страната на доброто

Отдавна известно е, че в собственото ни тяло не сме сами, тъй като си съжителстваме с милиони микроогранизми. Една част от тях са добри, други – не. Но доброто винаги побеждава. Затова процесът на създаване на всяка функционална храна започва с откриването на млечнокисели бактерии с пробиотични качества.

„Ел Би Булгарикум“ притежава най-голямата колекция в България от лактобацили и бифидобактерии с човешки произход. Специалистите в лаборатория „Пробиотици“ извършват селекция на култури с пробиотични свойства на базата на комплексни in-vitro и in-vivo методи – преживяемост в синтетични храносмилателни сокове, антимикробна активност, антибиотична резистентност, адхезивни и имуностимулиращи качества, с помощта на клетъчни линии. С помощта на система за фенотипен микроарей се проучват най-подходящите условия за изява на търсеното пробиотично качество. В лабораторията се изследва ефектът от консумация на продукти, приготвени със селекционирани щамове и закваски за българско кисело мляко, върху фекалната микрофлора и метаболити на доброволци. Съвместно с болници се провеждат клинични изпитания.

А иначе нещата са много прости – пробиотиците ни помагат да бъдем здрави.